Horzsolás
Nyíl ikon

Horzsolás

Ezek a sérülések általában nem súlyosak, ennek ellenére sokszor nagyon fájdalmasak, mert a bőrben található érzőidegvégződések szabaddá válhatnak. A ajszálerek sérülése következtében pontszerű vérzések lépnek fel, ezek a sebek jellemzően enyhén váladékoznak. A tisztítást követően érdemes a sebet szerint rövid ideig hűteni, folyó vízzel, illetve jégpárna használatával. Ennek hatására a fájdalom és a duzzanat csökken. Ezt követően fertőtlenítsük a sebet és fedjük megfelelő kötszerrel.

Apró sérülésnél elegendő, ha egyszerű sebtapasszal védjük a sebet. Mindenképp olyan tapaszt használjunk, amely nem ragad a sebbe, ruhával nem fedett területen érdemes víztaszító felületű tapaszt választani. A tapaszt naponta cseréljük.

Sebtapasz
Szigetkötszer

Nagyobb felületű, illetve váladékozó sérülésnél használjunk úgynevezett szigetkötszert. A szigetkötszerek körben ragasztós felületűek, így minden oldalról védik a sebet, de a kötszer anyagának köszönhetően a seb megfelelően szellőzik. A kötszer sebpárnát tartalmaz, ami beszívja és magában tartja a sebváladékot és vért, és párnázza a sebet, használatukkal csökkenthető az ilyen sérüléseknél gyakran előforduló fertőzés kialakulása.

A horzsolás gyógyulását segíti, ha megfelelő nedves környezetben tartjuk a sebet. Ennek eléréséhez használhatunk modern kötszereket (pld. hidrokolloid háló illetve gél kötszerek). A nedves környezet segíti a gyorsabb regenerálódást, megelőzi a varképződést, használatával a seb szebben gyógyul.

Kötszer
Kötszer

A kiválasztott kötszert helyezzük a sebre, szükség esetén fedjük valamilyen nedvszívó réteggel pl. szigetkötszerrel, vagy gézzel és ragtapasszal vagy pólyával. Nehezen kötözhető sebeknél (pld. könyök, térd) használhatunk öntapadó rögzítőpólyát. Ennek rétegei egymáshoz tapadnak, nem csúsznak el.

Fontos, hogy a nedves kötszer használata nem azonos a kötszer átnedvesedésével! A kötést mindig óvni kell a külső nedvességtől, átázás esetén cserélni kell. Léteznek olyan speciális, film alapú kötszerek illetve sebtapaszok, amelyek borítása vízálló, így lehetővé teszik a zuhanyozást, vagy akár az úszást, strandolást is.

A talpon és a lábon gyakori sérülés a bőr súrlódása, illetve a nyomás következtében kialakuló hólyag. Ennek ellátására szintén a nedves sebkezelő tapaszok a legalkalmasabbak, melyek jellemzően hidrokolloid alapanyagúak, párnázzák a sebet, felszívják a váladékot és védik a területet a szennyeződésektől, nedvességtől és baktériumoktól.