Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók
Nyíl ikon

Ebben a menüpontban a sebkezeléshez kapcsolódó aktualitásokat, linkeket, cikkeket gyűjtöttünk össze, kiegészítve a témához tágabban kapcsolódó információkkal.

Hintőport a sebbe? Ne tedd!

Array

A seb azt jelenti, hogy nemcsak a bőr legfelső rétege, a hám pusztult el, hanem az adott területen a hám alatti szövetek is károsodtak. Ennek a legbiztosabb jele, hogy a seb vérzik, mert a hám alatti vérerek is megsérültek. Ezért nem szakszerű „nyílt sebről” beszélni, mert a seb mindig „nyílt”, ami azt jelenti, hogy a hám elpusztult, nem védi a szervezetet a környezettől. A seb mélységének a felmérése azonban fontos, hiszen minél mélyebb a szövethiány (az orvos ezt milliméterben határozza meg), annál súlyosabb károsodás éri a szervezetet. A vérző seb azt jelenti, hogy a hám alatt, a fél-1 milliméter mélyen lévő vérerek megsérültek.

A sebhintőpor alkalmazása sajnos napjainkban is gyakori. Az alkalmazás magyarázata az, hogy az a tévhit él, hogy szárítani kell a sebet, mert az véd a fertőzéstől. Ez alapvetően téves elképzelés. Az utóbbi évtizedekben a kutatások és az orvosi gyakorlat bebizonyították, hogy a seb kiszárítása árt a sebgyógyulásnak. A szövetsérülés következtében „szabaddá váló sejtek”, amelyeket a hám rétege már nem véd, nedvességet igényelnek, mert csak a természetes testnedvekben  képesek életben maradni, szaporodni, hogy a sebgyógyulás bekövetkezhessen. Ma a szakszerű, korszerű sebkezelés az ún. „nedves” kezelés, ami biztosítja a feltisztított seben a nedves környezetet az újjászülető sejtek számára. A sebhintőpor ezt lehetetlenné teszi. A hintőpor a sebváladékkal, vérrel összekeveredve „sarat” képez. Ez a morzsalékony, tapadós réteg beletapad a sebalapba, kiszárítja, elősegíti a baktériumok megtelepedését, megakadályozza a sebgyógyulást.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a sebhintőporok különböző hatóanyagokat tartalmaznak (pl. antibiotikumok, higany,klór, bizmut, stb.). Ez azért fontos, mert a szervezet ezekre a szerekre lehet érzékeny, ami allergiás tüneteket, ekcémát okozhat.

 

- VIDEÓ -

 

Szerző: Prof.Dr. Daróczy Judit 

 

A szerző további cikkei az oldalon:

A tisztítás hiánya fertőzéshez vezethet! - Esetbemutatás

Sebek és bőrápolás a bőrgyógyász szemével