Szúrt, metszett, vágott sebek
Nyíl ikon

Szúrt, metszett, vágott sebek

A szúrt sebek sokszor jelentéktelennek látszanak, de életveszélyes állapothoz is vezethetnek. A sérülés külsôre apró, de mélysége nem megítélhetô, erek, idegek sérülhetnek, illetve a mélybe jutó kórokozók súlyos gyulladást okozhatnak. Szúrt sebbel az otthoni elsôsegély ellátást követôen minden esetben orvoshoz kell fordulni! A vágott, illetve metszett sebeket valamilyen éles tárgy okozza, ritka a nagyfokú szennyezôdés, de gyakori az erôs vérzés. Ezekek a sérüléseknek jellemzôen könnyen és jól gyógyulnak, kisebb sérülés esetén elegendô az otthoni sebellátás.

A vérzés csillapításához jól használható a gyorskötözô pólya, amely egy sebpárnát is tartalmazó steril gézpólya. Ennek hiányában használjunk egyszerû steril mull kötszert és ragtapaszt.

gyorskötözô pólya

Ha a vérzés elállt, fontos hogy a sebet szárazon tartsuk és megelôzzük az újabb vérzést. Kisebb sérülés esetén használjunk sebtapaszt, nagyobb felületû sérülés esetén érdemes szigetkötszert választani. A szigetkötszerek körben ragasztós felületûek, így minden oldalról védik a sebet, de a kötszer anyagának köszönhetôen a seb megfelelôen szellôzik. A kötszer sebpárnát tartalmaz, ami beszívja és magában tartja a vért, védi, és párnázza a sebet.

A szigetkötszerek speciális változata az úgynevezett filmkötszer, amelynek borítása teljes mértékben vízálló, így lehetôvé teszi a zuhanyozást, vagy akár az úszást és strandolást is.

filmkötszer