Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók
Nyíl ikon

Ebben a menüpontban a sebkezeléshez kapcsolódó aktualitásokat, linkeket, cikkeket gyűjtöttünk össze, kiegészítve a témához tágabban kapcsolódó információkkal.

A tisztítás hiánya fertőzéshez vezethet! - Esetbemutatás

Array

50 éves nő, aki a  kertben  kertészkedés közben elesett és kissé felsértette a lábszár bőrét. Ismerősöktől kapott tanácsok alapján nyugtató krémeket használt, amelyek kezdetben hűsítették a gyulladást. A gyulladt bőr kissé nedvezett is.  A területet nem mosta le, mert azt hallotta, hogy ilyenkor nem  szabad vízzel lemosni a bőrt, mert az fertőzéshez vezethet. A tisztálkodást is úgy végezte, hogy víz lehetőleg ne  érje a lábszár területét. A fájdalom és a gyulladás is kissé csökkent. Hét nap után azt észlelte, hogy sárgás színű, lemezes felrakódás alakult ki a lábszáron és a gyulladás ismételten fokozódott, enyhe fájdalom kíséretében (1.kép). 

Ekkor fordult orvoshoz, mert az állapot romlása aggasztotta. Az orvos elmagyarázta, hogy a  baleset a bőr felszínének a sérüléséhez vezetett, ezért volt a gyulladás és az enyhe nevezés. Ez a váladék, amely a sérült hám miatt szivárgott, a rákent kenőcsökkel együtt megszáradt és ez fokozta a gyulladást. A sárgás, lemezes felrakódás azért alakult ki, mert a hám a sérülés után újraképződött, de a régi hámréteg maradványa nem tudott a bőr felszínéről eltávozni. Amennyiben ezt a kéregszerű felrakódást nem távolítja el, akár seb is kialakulhat, mert a sérült hámon keresztül kórokozó baktériumok hatolnak mélyebbre a bőrben. Az orvos szappanos vizes lemosást, és a felrakódott rétegek óvatos ledörzsölését javasolta.  Két nap alatt az óvatos dörzsölés a vizes lemosás segített a felrakódásokat jelentős részét leválasztani (2.kép). 

A mosások után bőségesen le kellett öblíteni a bőrt, hogy a  szappanmaradékok eltávolíthatóak legyenek. A mosás és óvatos szárazra törlés után  5% urea tartalmú krémet kellett használnia, ami a gyógyzsertárben recept nélkül is  kapható. Minden nap folyamatosan tisztult a bőr felszíne és egy hét után ép bőr alakult ki (3.kép).

A tanulság az esetből az, hogy a felületes horzsolások is le kell mosni, mert a felrakódások fertőzést okozhatnak!

 

Szerző: Prof.Dr. Daróczy Judit

 

A szerző további cikkei az oldalon:

Sebek és bőrápolás a bőrgyógyász szemével

Hintőport a sebbe? Ne tedd!