Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók
Nyíl ikon

Ebben a menüpontban a sebkezeléshez kapcsolódó aktualitásokat, linkeket, cikkeket gyűjtöttünk össze, kiegészítve a témához tágabban kapcsolódó információkkal.

Sebkezelés a gyógyszerész szemével

Array

Szerző: Dr Légrádi Péter

A cikk kivonat a szerző „Gyógyszerészi szerepvállalás a praxisközösségben” című pályaművéből, mellyel 2017-ben az Év gyógyszerésze pályázaton 3. helyezést ért el.

A gyógyszertárba egyre többször térnek be segítségért, ha a családban van egy krónikussá vált seb, hogy segítsünk a szakszerű ellátásában, amíg orvosi ellátásban nem részesül. Sokszor látatlanul kell tanácsot adni, de ekkor sem ragadhatunk le a mull-lap, mullpólya, ragtapasz alkalmazásánál. A mull-lapot csak a sebek tisztításához, fertőtlenítéséhez, a sebtörmelékek eltávolításához használjuk. A berögzült, régi kötszerek helyett, ezért ajánljuk az új modern nedves sebkörnyezetet biztosító kötszereket. Ezzel optimális környezetet tudunk teremteni a sebgyógyulásnak.

A sebek tisztítását egyszerű fiziológiás sóoldattal elvégezhetjük, majd speciális erre alkalmas, bőr- és nyálkahártya fertőtlenítőt használva alkalmazhatjuk a kötszereket (pl. Octenisept spray).

Ne használjunk cink-oxidos kenőcsöket a sebbe, a cink-oxid szemcsék apró szigeteket hoznak létre és a felülfertőződés kockázatát növelhetik. A sebszélen alkalmazva a szer védő funkciót lát el, a sebváladék maró hatását csökkenti. A hidrogén-peroxidos lemosás nem korszerű, erősen citotoxikus. Csakúgy, mint a Solutio Merbromin. melynek erősen piros színe elnyomja a seb eredeti színét, a szer citotoxikus, higanyt tartalmaz, Amerikában és több európai országban már betiltott, elavult szer.

A leggyakrabban alkalmazott steril kötszerek a szigetkötszerek, biztosítják a gyors és biztonságos sebellátást (pl. Cosmopor steril). Alkalmazhatók kisebb sérülések ellátására, elsősegélynyújtáshoz, operáció utáni sebekre Nem ragadnak a sebbe, a ragasztó felület is bőrbarát. Léteznek olyan szigetkötszerek, amelyek vízálló filmréteggel rendelkeznek (pl. Hydrofilm plus).

A patikai „komolyabb” sebellátás során a seb fertőtlenítése után, három lépést tudunk elkülöníteni.

1. Nedves sebkörnyezetet biztosító kötszer alkalmazása

Erre alkalmasak többek között az impregnált tüll hálók, melyeket felületes sérülések, horzsolt sebek ellátására is alkalmazhatjuk. Az ezüstöt is tartalmazó tüllháló különböző eredetű fertőzött sebek kezelésére, vagy ahol a fertőzés veszélye fennállhat, alkalmazható.

2. Nedvszívás biztosítása

Amennyiben háló kötszer használunk, és azt megfelelő méretre vágva (kissé túlérően a sebalaphoz képest) ráhelyeztük a sebre, jöhetnek a másodlagos kötszerek, azaz a nedvszívó sebpárnák. A nagy nedvszívó képességű, többrétegű steril sebpárna közepesen és erősen váladékozó sebek ellátására alkalmas. A vékony nedvszívó steril seblapok esetében egy különlegesen puha, jól alakítható nem szőtt flísz sebfedőről beszélhetünk, amely az érzékeny bőrfelület fedésére kiválóan alkalmas, vágható, így a sebre a megfelelő méretre alakítható.

3. Rögzítés

A mull-pólyánál sokkal egyszerűbb és korszerűbb az öntapadó latexmentes, elasztikus kötésrögzítő pólya. Nem tapad a bőrre, szőrzetre vagy ruházatra, pár pólyamenet biztos és tartós rögzítést eredményez. Léteznek olyan kötésrögzítők is, amelyek teljes felületeken ragasztóval vannak bevonva, így pólyával nem rögzíthető sebfedők illetve nagyobb felületű kötések rögzítésére is alkalmazhatók.

A gyógyszertárak szerepe mára a sebellátás területén is felértékelődött. Az ott dolgozók feladata és kötelessége az amúgy kissé elhanyagolt sebkezelés területén helytállni, hiszen megfelelő kötszerválasztás segíti a felülfertőződés megelőzését és növeli a beteg komfortérzetét.