Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók
Nyíl ikon

Ebben a menüpontban a sebkezeléshez kapcsolódó aktualitásokat, linkeket, cikkeket gyűjtöttünk össze, kiegészítve a témához tágabban kapcsolódó információkkal.

Sebek és bőrápolás a bőrgyógyász szemével

Array

A bőr állapotáról és néhány bőrbetegségről, bőrsebekről szóló cikkeink megjelentetése azt célozza, hogy néhány fontos kérdésben adjunk korszerű ismertetéseket az olvasóknak. Az olvasók között talán már vannak olyanok is, akik érintettek, mert vannak bőrgyógyászati tüneteik, esetleg nem gyógyuló sebeik.   

Én bőrgyógyász vagyok, ezért elsősorban a bőrön gyakran jelentkező tünetekről, sebekről, és azok kezeléséről írok Önöknek. Ezt azért tartom fontosnak, mert a  bőr egy fontos szervünk, amely az emberi szervezet teljes súlyának közel 10%-t teszi ki. A bőr a külvilággal szembeni olyan védőhatárt képez, amelynek az épsége meghatározó a szervezet egészségének  a megőrzésében is. Többek között szabályozza a szervezet vízháztartását, véd a napfénytől, az enyhébb mechanikus behatásoktól, vegyi anyagoktól,  és a fertőzésekkel szembeni első védelmi vonalat biztosítja. 

Ez magyarázza, hogy a bőr egészségének a megőrzése sokkal fontosabb, mint azt esetleg általában az emberek gondolják. Például, ha a bőr kiszárad, a felszínen berepedezések alakulnak ki, felületes sebek keletkeznek, és ilyen esetekben a védelem meggyengült. Baktériumok juthatnak a mélyebb szövetekbe is, a bőr kipirul. Nem gondolnak arra, mit jelent ez a „kis” bőrpír. Ez azt jelenti, hogy a szervezet felismerte a veszélyt és a sérült területre „küldi” azokat a vérsejteket, amelyek „felveszik” a harcot a baktériumokkal, hogy azok ne juthassanak a bőr mélyebb rétegeibe és a szervezet távolabbi területeire. A gyulladás tehát egy „jelzés” amire oda kell figyelnünk.  

Amennyiben valaki nem  tájékozott arról, hogy milyen folyamatok okozzák a bőrön észlelt tüneteket, és az enyhe panaszokat, akkor nem tud időben orvoshoz fordulni sem.  

Ilyen esetekben gyakori, hogy tévesen járnak el, tévesen kezelik a tüneteket és akár súlyosbítják is a kezdetben enyhe elváltozásokat. Nem ritka, hogy ilyen esetekben a bőrtünet súlyosbodik és már jóvátehetetlen károsodások alakulnak ki. 

A rendelőben jelentkező betegekkel való beszélgetések, a betegek kezelésének tanulságai segítettek abban, hogy összefoglaljam, milyen esetekben tartom fontosnak, hogy Önöket a tapasztalataimról tájékoztassam és ezzel hozzásegítsem Önöket a tünetek súlyosbodásának a megelőzéséhez.  

A szerző további cikkei a témában:

A tisztítás hiánya fertőzéshez vezethet! - Esetbemutatás

Hintőport a sebbe? Ne tedd!

 

Szerző: Prof. Dr. Daróczy Judit