Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók
Nyíl ikon

Ebben a menüpontban a sebkezeléshez kapcsolódó aktualitásokat, linkeket, cikkeket gyűjtöttünk össze, kiegészítve a témához tágabban kapcsolódó információkkal.

Hiánypótló szakkönyv a sebkezelésről

Array

„Gyakorlati sebkezelés” címmel jelent meg nemrégiben Prof. Dr. Daróczy Judit legújabb könyve a Medicina kiadó gondozásában. „A bőrsebek gyakoriak. A szakszerűtlen sebellátás rendkívül költséges, és világszerte súlyosak az ellátási gondok. Szövődmények alakulhatnak ki, és az életet is veszélyeztető fertőzések keletkezhetnek” – olvashatjuk a kiadó honlapján.

A hiánypótló szakkönyv a sebellátási irányelveket követve nemcsak a sebkezelésben jártas orvosok számára rendkívül hasznos, hanem gazdag képanyagával segítséget nyújt és iránymutatást ad a sebes betegek mindennapi ellátásában aktívan résztvevő szakdolgozóknak kiemelve az idősotthonokban, otthonápolásban résztvevő szakemberek, valamint háziorvosi asszisztensek körét, akikre ugyancsak sok és nehéz feladat hárul – különösen a nehezen gyógyuló sebek kezelése során.

 

„A mindennapi orvosi gyakorlatban a bőrsebek gyakorisága, a nyomukban kialakuló, akár életet is veszélyeztető fertőzések, szövődmények lehetősége irányította a szerzőt e könyv megírására. Célja, hogy bemutassa a korszerű sebkezelés elemeit és folyamatát a nemzetközi irányelvek, a legújabb kutatási eredmények és a sebkezelési tapasztalatok alapján.

A sebkezelés szubspecificitás, amelynek sikeres gyakorlása multidiszciplináris gondolkodást igényel. Sok esetben a bőrgyógyász, angiológus, sebész, érsebész, diabetológus, infektológus, rehabilitációs és higiénés szakorvos együttműködése nélkülözhetetlen.

A sebkezelési gyakorlatban elengedhetetlen a korszerű sebkezelők ismerete és azok szakszerű alkalmazása. Ennek innovációja azon alapul, hogy a tudósok folyamatosan új hatóanyagokat tartalmazó kötszereket állítanak elő, amelyek a sebgyógyulás biológiai stádiumait követve és azokat módosítva fejtik ki hatásukat.

A könyv a különböző okok miatt kialakult sebek kórtörténetét ismerteti, az alkalmazott kezeléseket elemzi és bemutatja a kezelési eredményeket. A kórlefolyások analízisével kívánja elősegíteni, hogy a sebkezeléssel foglalkozó szakemberek a gazdag képanyag alapján mintegy „kövessék” az egyes esetek kezelését és a terápia eredményességét. Ezáltal az lehet az olvasó illúziója, hogy a rendelőben vagy a betegágy mellett ő maga is „konzultálja” az adott esetet. Ismertetésre kerülnek a kezelésben esetleg elkövetett hibák is, hogy a tapasztalatok a gyakorlatban hasznosíthatóak legyenek.

E könyv helyet talál magának mind a sebkezelő szakorvosok, podiáterek, mind a háziorvosok könyvespolcán” – olvashatjuk a könyv ajánlásában