Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók
Nyíl ikon

Ebben a menüpontban a sebkezeléshez kapcsolódó aktualitásokat, linkeket, cikkeket gyűjtöttünk össze, kiegészítve a témához tágabban kapcsolódó információkkal.

A felfekvés kialakulásának megelőzése

Array

Mit értünk felfekvés (nyomási fekély) alatt?

A nyomási fekély (latinul decubitus) tartós, változatlan, szinte mozdulatlan helyzetben történő fekvés vagy ülés során alakul ki, annak következtében, hogy a bőrre és alatta lévő szövetekre folyamatos nyomás nehezedik. Ennek hatására az érintett terület oxigén- és tápanyagellátottsága csökken és a különböző egyéb, ezt az állapotot még negatívan befolyásoló tényezőkkel együtt sérülékennyé válik, majd kisebesedik. Ilyen veszélyeztető tényezők: a nyíróerő, nyomás, dörzsölés, nedvesség és természetesen az időfaktor, hogy ez az állapot milyen hosszú ideig áll fenn.

Kik a veszélyeztetettek?

Elsősorban a mozgásukban erősen korlátozott, idős, legyengült, vitaminhiányos, rossz fizikai állapotú, tartósan ágyban fekvő betegek.  De rizikófaktor még az alsóvégtag bénulás, eszméletlenség, narkózis alatti állapot is. A tipikusan érintett területek, a csontos kiszögeléseket borító bőr területei, melyek nincsenek izom és zsírszövettel kipárnázva és közvetlen érintkeznek az ággyal. Ilyenek a keresztcsonti régió, a sarkok, a farpofák, a könyökök, a lapockák illetve tartós oldalfekvés estén a csípőtájék, a bokák.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A megfelelő szakszerű és gondos ápolás mellett a legtöbb esetben megelőzhető a felfekvés kialakulása. A legfontosabb az érintett terület tehermentesítése és a beteg célzott 2 óránként, tervszerű mozgatása, áthelyezése és a hatékony inkontinencia ellátás. Hasznos kisegítők lehetnek a takaróból hajtogatott hengerek, az oldalfekvés támogatására vagy a törülközőből csavart koszorú a sarok tehermentesítésére. Segítség lehet a célzott antidecubitus eszközök használata (antidecubitus matracok, párnák, gumigyűrűk, koszorúk) melyeket gyógyászati segédeszköz szaküzletben szerezhetünk be. De elengedhetetlen az érintett terület szárazra törlése, a hálóruha és lepedő kisimítása, a bőr speciális bőrvédő termékekkel való ápolása, figyelve az összesimuló redőkre is. Ha még nem alakult ki seb, védhetjük a bőrfelületet speciális filmkötszerekkel, melyek több napig is fenntarthatóak.