Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók
Nyíl ikon

Ebben a menüpontban a sebkezeléshez kapcsolódó aktualitásokat, linkeket, cikkeket gyűjtöttünk össze, kiegészítve a témához tágabban kapcsolódó információkkal.

Cukorbetegség: TTT - tünetek, tájékozottság, tennivalók

Array

Szerző: Prof. Dr. Daróczy Judit, Az MTA Doktora, C. Egyetemi Tanár, Istenhegyi Magánklinika Zrt.

A cukorbetegek száma emelkedik, számukat világszerte 422 millióra becsülik. Magyarországon több százezer a betegségben érintettek száma. Olyan betegségről van szó, amelynek az okát ismerjük, rendelkezünk megfelelő gyógyszerekkel a kezelésére, mégis naponta találkozunk avval, hogy olyan szövődmények alakulnak ki, amelyek súlyosan rontják a beteg életminőségét, rokkantsághoz vezetnek.

A szövődmények korai felismerése a cél, amely úgy érhető el, hogy a cukorbeteg tájékozott a tünetekről, azok kialakulásának okáról és a tennivalókról. A cukorbetegség szövődményeinek megelőzésében elsődleges a megfelelő vércukorérték. A magas vércukorszint kóros változásokat hoz létre: károsodnak a vérerek, az idegrostok, a szöveteinket felépítő fehérjék, a zsírok szerkezete, és ezért több szervben (vese, gyomor-bél, szív, agy, bőr, szem) károsodhat az egészséges működés. Ezért nem elegendő csak a vércukorértékeket ellenőrizni, hanem tudni kell, hogy milyen tüneteket kell megfigyelni, amelyeknek a korai felismerése a sikeres gyógyítást biztosítja.

A bőrön a korai szövődmények jól láthatók, ezért, ha a beteg tudja, hogy milyen tüneteket kell keresnie, könnyen felismeri az elváltozásokat.

A korai tünetek a következők: 

– A köröm alatt kialakult vérzés az erek megbetegedésére utal.

– A talpon és az ujjakon jelentkező bőrkeményedés a bőridegek károsodását jelzi, mert a rossz beidegzés miatt egyes pontokon nagyobb a járáskor a nyomás. Időben észre lehet venni a szarumegvastagodást, szakszerűen kezelni kell, megakadályozható, hogy seb alakuljon ki, mint ahogy az a képen látható.

– A láb alakja eltorzul, csontkiemelkedések képződnek, amelyek a csontok károsodását jelzik.

– Az ízületi mozgások beszűkülnek, a lábujjak és a boka mozgása nehézkes.

– A járás bizonytalan, a beteg gyakran megbotlik, elesik, az izmok beidegzése károsodik.

– A bütyökképződés gyakori az izmok kóros beidegzése miatt.

– Zokniszerű, égő érzés a lábon a bőridegek károsodása okozza.

– Sebek, sérülések keletkeznek, a beteg nem érzi, hogy a bőre megsérült, az érzőidegek károsodnak.

– A bőrön a sebek fertőződnek, nehezen gyógyulnak, a szervezet védekezése a baktériumokkal szemben csökkent.

– A bőr száraz, berepedezik, viszket, a faggyú- és verejtékmirigyek működése csökken.

Javasolt, hogy a cukorbeteg önmaga ellenőrizze a tüneteket, mert akkor korai állapotban, időben kezelhetőek az esetleges szövődmények.