Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók
Nyíl ikon

Ebben a menüpontban a sebkezeléshez kapcsolódó aktualitásokat, linkeket, cikkeket gyűjtöttünk össze, kiegészítve a témához tágabban kapcsolódó információkkal.

Életmód tanácsok krónikus sebbel élőknek

Array

Egészséges táplálkozás

A tápanyagokban szegény étkezés, csakúgy mint a túlzott tápanyag- és kalóriabevitel idővel egészségügyi problémák kialakulásához vezet. A táplálkozás az immunrendszer működésére és a sebgyógyulásra is hatással van. Krónikus seb esetén a szervezet tápanyagszükséglete, elsősorban a vitamin- és fehérjeszükséglet növekszik, ennek mértéke a seb típusától és méretétől függően változó. Azt, hogy az Ön esetében pontosan mit takar az „egészséges táplálkozás”, a krónikus seb jellege és az alapbetegség is befolyásolja. Ezért minden esetben javasolt konzultálnia dietetikussal illetve táplálkozási szakértővel. 

 • Törekedjen az ideális testsúly elérésére
 • Fogyasszon rostokban gazdag és zsírszegény ételeket (pld. mediterrán étrend)
 • Minden nap fogyasszon el öt kis adag gyümölcsöt illetve zöldséget
 • Fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot (minimum 1,5 liter naponta). Egyeztessen orvosával, mert bizonyos betegségek esetén fontos, hogy az engedélyezett napi folyadékmennyiséget ne lépje túl. Kerülje az édes italokat (limonádé, kóla, gyümölcslevek), mert ezek sok cukrot és kalóriát tartalmaznak.
 • Alkoholt csak mértékkel fogyasszon.

Keringésjavító torna

Tájékozódjon kezelőorvosánál, mely mozgásformák javasoltak az Ön számára. A tornagyakorlatok betanításához kérje gyógytornász segítségét. 
  
Vénás keringés problémák esetén egyes mozgásformák kifejezetten kedvező hatással lehetnek. Ilyen például a nordic walking és a kerékpározás sík terepen illetve a speciális vénás tornagyakorlatok. Egyes gyakorlatok ágyban fekve illetve ülő helyzetben, másokat állva végezhet, naponta többször is. Az egyszerű gyakorlatsorokat (például lábfejkörzés váltott irányba, lábfej előre-hátra tornáztatása, lábujjhegyre emelkedés majd lassú visszaereszkedés talpra) könnyen elsajátíthatja gyógytornász illetve tornakazetta/dvd segítségével. 
Fontos: Cukorbetegség esetén átmenetileg kerüljön minden sporttevékenységet, míg sebe be nem gyógyul.

 

 

Sebkezeléssel kapcsolatos tanácsok

Az utóbbi évtizedekben egyértelművé vált, hogy a korábban alkalmazott „száraz” sebkezelési módszerek nem kedveznek a krónikus sebek gyógyulásának. A modern kezelés során ezeket a sebeket speciális kötszerekkel tartják nedvesen, így támogatva a természetes gyógyulási folyamatot. A kötszer a gyógyulási fázisnak megfelelően (tisztulás, sarjadzás, hámosodás) kerül kiválasztásra. 
  
A krónikus sebek ellátását és a kötéscseréket jellemzően szakorvos illetve képzett ápolószemélyzet végzi. A seb állapotától függően azonban előfordulhat, hogy megfelelő szakmai támogatás mellett és betanítást követően a kötéscserét saját otthonában Ön vagy hozzátartozója hajtja végre. Fontos, hogy maximálisan tartsa be az orvos utasításait és kizárólag az előírt kötszereket használja.

Mit NE tegyen?

 • Ne áztassa fel a sebet. Fürdés illetve zuhanyozás során ne kerül jön víz a kötésre, kivéve ha a seb speciális, vízzáró kötszerrel lett ellátva.
 • Ne próbálja a váladékozó sebet szárítani (a seb szabadon tartása, szárítás hajszárítóval, stb.)
 • Ne használjon hagyományos gézt, sebtapaszokat, illetve házi készítésű kötszereket (pld. vászonlepedőből hajtogatott kötés).
 • Ne kenjen a sebbe kenőcsöt, krémet, jódot.
 • Ne alkalmazzon „házi szereket” (pld. cukor, méz, tejföl, alkohol)
 • Ne használjon kinyúlt, rugalmatlan pólyát a kompressziós kötés elkészítéséhez

A fájdalom kezelése

A nehezen gyógyuló sebek gyakran erős fájdalommal járnak, ami a beteget mozgásában is akadályozhatja.  Fontos, hogy a már enyhe, kezdődő fájdalom esetén is forduljon orvoshoz és jelezze neki, ha a fájdalomcsillapítás nem elegendő illetve a fájdalom fokozódik. 
Gyakori, hogy egyes tevékenységek (pld. torna, kötéscsere) fokozott fájdalommal járnak. Ilyen esetben a megfelelő időben és mennyiségben adagolt fájdalomcsillapító segíthet a tünet enyhítésében illetve megszűntetésében. Az alternatív fájdalomcsillapítási módok (pld. relaxáció, légzéstechnika) szintén segíthetnek a fájdalomérzet csökkentésében és a fájdalom elviselésében.