Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók
Nyíl ikon

Ebben a menüpontban a sebkezeléshez kapcsolódó aktualitásokat, linkeket, cikkeket gyűjtöttünk össze, kiegészítve a témához tágabban kapcsolódó információkkal.

Miért szükséges a kompressziós terápia?

Array

A vénás megbetegedések nem kezelhetők kompresszió nélkül – különösen igaz ez a vénás eredetű lábszárfekélyre. A kompressziós nyomás hatására javul az érintett, sérült bőrfelület tápanyagellátása, ami segíti a fekély gyógyulását.

A helyesen felhelyezett pólya szorosan illeszkedik a lábra, a nyomás csökkenő a bokától a térd felé, nem vág be és nem gyűrődik fel. Az így felhelyezett pólya az alkalmazott felhelyezési technikától függetlenül megfelelő. A pólya a szükséges hatékonyságot azonban csak aktív mozgás esetén éri el.

A kompressziós terápia szűkíti a vénák falát és javítja a vénabillentyűk funkcionális működését. A kompresszió nyomást fejt ki a kitágult vénafalakra, és javítja a vénabillentyűk működését, így azok jobban zárnak. Nő a vér áramlási sebessége és normalizálódik a vér visszaáramlása a szív felé.

A felgyűlt folyadék és az anyagcseretermékek a helyreállított vénás áramlás segítségével elszállítódnak a sérült szövetekből. A duzzanat és az ödéma visszahúzódik A fekély a környező terület mikrokeringésének javulása következtében gyógyulásnak indul. Ezzel egyidejűleg a kompressziós pólya stabil támogatást ad a lábizmoknak és segíti az izompumpa működését. 

Forrás: www.hartmann.hu