Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók
Nyíl ikon

Ebben a menüpontban a sebkezeléshez kapcsolódó aktualitásokat, linkeket, cikkeket gyűjtöttünk össze, kiegészítve a témához tágabban kapcsolódó információkkal.

Miért szükséges a kompressziós terápia?

Array

A vénás eredetű lábszárfekély az egyik leggyakoribb krónikus seb világszerte. A vénás keringési elégtelenség következtében kialakult sebek esetében a kompressziós terápia alkalmazása elengedhetetlen.  A pólya alapanyaga és megnyúlása alapvetően befolyásolja a sebgyógyulás eredményességét. A helyes, szakszerű felhelyezési technikák gyakorlással elsajátíthatók, ennek hiányában viszont előforduhat, hogy többet ártunk, mint használunk.

Hogyan hat a kompressziós terápia?

A pólya által kifejtett nyomás hatására javul a sérült bőrfelület tápanyagellátása, ami segíti a fekély gyógyulását.  A kompressziós terápia szűkíti a vénák falát és javítja a vénabillentyűk funkcionális működését. A kompresszió nyomást fejt ki a kitágult vénafalakra, és javítja a vénabillentyűk működését, így azok jobban zárnak. Nő a vér áramlási sebessége és normalizálódik a vér visszaáramlása a szív felé.

A felgyűlt folyadék és az anyagcseretermékek a helyreállított vénás áramlás segítségével elszállítódnak a sérült szövetekből. A duzzanat és az ödéma visszahúzódik A fekély a környező terület mikrokeringésének javulása következtében gyógyulásnak indul. Ezzel egyidejűleg a kompressziós pólya stabil támogatást ad a lábizmoknak és segíti az izompumpa működését. 

Meddig szükséges a kompressziós pólya használat?

Általános elv az, hogy ameddig a beteg lábszárán a fekély még nem gyógyult meg, a kompressziót, a pólyával alkalmazzuk, majd a kiújulást megakadályozására később kompressziós harisnyát ajánlunk. Gyakorlatban azonban a betegek olyan gyorsan és jól elsajátítják a pólya alkalmazását, hogy a gyógyulást követően is inkább ezt a kompressziós terápiát választják, mint a nehezen felhúzható harisnyát.

Ha ilyen jellegű problémája van Önnek vagy hozzátartozójának, feltétlenül szakembertől tanulja meg a helyes kompressziós pólya felhelyezési technikáját.