Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók
Nyíl ikon

Ebben a menüpontban a sebkezeléshez kapcsolódó aktualitásokat, linkeket, cikkeket gyűjtöttünk össze, kiegészítve a témához tágabban kapcsolódó információkkal.

Nehezen gyógyuló sebek

Array

Egy szokványos sérülés jellemzően legkésőbb 6-8 héten belül begyógyul. Ha a gyógyulás folyamata lelassul vagy teljesen megáll, és a seb két hónap alatt sem gyógyul be illetve nem mutat látható javulást, krónikus sebről beszélünk.

A krónikus sebeket a köznyelvben leggyakrabban fekélynek nevezik, az orvosi szaknyelv az ulcus megnevezést használja. Ezek a sebek jellemzően nem külső hatásra (pld. vágás, égés) alakulnak is, hanem annak következtében, hogy a seb területén valamilyen okból romlik a vérkeringés, a bőrszövetek tápanyag ellátottsága csökken és a bőr „elhal”.A már kialakult fekély gyógyulását a megromlott keringés tovább hátráltatja.

A nehezen gyógyuló sebek, fekélyek problémája a népesség jelentős hányadát érinti, hozzávetőleg minden ötvenedik embert. A szaknyelven krónikus sebnek nevezett tünetek az átlagéletkor emelkedésével és az életmódbeli változásokkal párhuzamosan egyre gyakrabban jelennek meg, de a modern kezelési lehetőségeknek köszönhetőn a gyógyulási kilátások is jobbak. 
  
Fontos kiemelni, hogy a nehezen gyógyuló seb tünet, amely mögött gyakran régóta fennálló betegség húzódik meg. Gyógyulás csak akkor várható, ha nem csak a sebet látjuk el, hanem a fennálló alapbetegséget is kezeljük.

A krónikus fekélyek kialakulásának hátterében leggyakrabban keringési zavar, azon belül is vénás probléma áll, a lábszárfekélyek mintegy 70%-a vénás eredetű. A cukorbetegség következtében kialakult ér- illetve idegkárosodás szintén gyakran okoz fekélyesedést. Nehezen gyógyuló sebek kialakulásához vezethet emellett a mozgás hiányából fakadó nyomásterhelés, különböző bőrbetegségek, daganatok, és különféle fertőzések is, a kiváltó okok gyakran kombináltan vannak jelen.

 

Hová forduljon nehezen gyógyuló seb esetén?

Nagyon fontos, hogy nem gyógyuló sérülésével orvoshoz forduljon, és ne próbálja a sebet házi szerekkel, „csodakenőcsökkel”, rokonoktól, ismerősöktől hallott „bevált praktikákkal” begyógyítani. A háttérben meghúzódó betegség kezelése nélkül ugyanis mindenfajta helyi kezelés hosszabb távon hatástalan, a szakszerűtlen sebellátás emellett súlyos szövődményeket okozhat. Lehetőleg ne várja meg a seb megjelenését, hiszen szakszerű ellátással és odafigyeléssel a kialakulás az esetek nagy többségében megelőzhető.

Korai tünet lehet a  bőr bármilyen elszíneződése, viszkető, gyulladt, megkeményedett területek, fájdalom, lábduzzanat, ezek a tünetekkel már érdemes szakemberhez fordulni. Ha olyan sebe van, ami nem gyógyul, sárgás, nyúlós lepedék vagy fekete bőrelhalás fedi, környéke gyulladt, vagy fájdalmas, váladékozik , mielőbb keressen fel szakorvost.

A szakrendelés igénybe vehető társadalombiztosítás által támogatott formában ( az általános sebészeti, bőrgyógyászati rendelések beutaló nélkül is felkereshetők) illetve magánrendelés vagy sebkezelési centrum keretében. A szakrendelésen állítják fel a diagnózist, döntenek a kezelésről, valamint felírják a szükséges kötszereket, gyógyászati segédeszközöket. A sebellátáshoz kapcsoló gyógyászati segédeszközök széles köre elérhető társadalombiztosítási támogatással. Ide tartoznak többek között a modern kötszerek, amelyeket az orvos a seb gyógyulási fázisának és állapotának megfelelően választ ki és ír fel. A kompressziós terápiához használt pólyák indokolt esetben szintén vényre írhatók, csakúgy mint a terápiát támogató egyéb eszközök (pld. ortopéd cipő, felfekvés kezelésére illetve megelőzésére szolgáló matracok).

A kötözés orvosi rendelés keretében történik, indokolt esetben társadalombiztosítás által támogatott otthoni ápolás vehető igénybe. A sebkezelést ilyen esetben szakképzett ápoló végzi, aki a kapcsolódó teendőket a családtagoknak is megtanítja. Krónikus fájdalommal élő betegek ápolásakor gondoskodnak a tartós fájdalomcsillapításról, a hozzátartozók betanítása mellett. Házi betegápolás ellátására TB által nem finanszírozott megoldások is elérhetők, ilyen esetben orvosi elrendelés nem szükséges.

A krónikus sebek begyógyítása hosszú, gyakran hónapokig tartó folyamat. A kezelési lehetőségek és a rendelkezésre álló eszközök körének folyamatos bővülése azonban a legtöbb esetben teljes gyógyulást eredményezhet.