Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók
Nyíl ikon

Ebben a menüpontban a sebkezeléshez kapcsolódó aktualitásokat, linkeket, cikkeket gyűjtöttünk össze, kiegészítve a témához tágabban kapcsolódó információkkal.

Teendők inkontinencia esetén

Array

A legtöbb országban a 65 év felettiek körülbelül egyharmada, a szociális otthonok lakóinak pedig nagyjából fele érintett inkontinenciával – és ez az arány egyre nő. Az inkontinenciát társadalmunk mégis tabutémának tekinti. az érintettek közül sokan inkább elfogadják életmódjuk súlyos korlátait. Családtagjainak vagy barátainak azzal segíthet, ha elfogadja a helyzetet és beszél velük a problémáról.

Amikor valaki nem képes teljes mértékben kontrollálni húgyhólyagjának működését, azt vizeletvisszatartási problémának vagy inkontinenciának nevezzük. Egyes nők szülés után, mások stressz hatására vagy sportolás közben tapasztalhatják ezt. Minél idősebb valaki, és minél rosszabb általános fizikai állapotban van, annál nagyobb nála a vizelet- vagy székletinkontinencia kialakulásának kockázata. Az olyan betegségek, mint a demencia, a cukorbetegség vagy az elhízás, valamint egyes gyógyszerek szedése szintén szerepet játszanak a probléma kialakulásában.

Az inkontinencia tehát nem betegség, hanem tünet, amelynek okait orvosnak kell feltárni. Az orvos tudja ellátni a legjobb tanácsokkal a kontinencia elősegítéséről és az inkontinenciában érintett személy életkörülményeinek javításáról.

1. Segítsük a kontinenciát

Első lépésként meg kell próbálni elősegíteni a kontinenciát. Számos országban folyamatos intézkedéseket tesznek a kontinenciát elősegítő szakértői irányelvek frissítésében. Kérdezze róluk orvosát vagy kontinencia tanácsadóját. 

Testmozgás és a medencefenék izomzatának erősítése: Célzott medencefenék-erősítő gyakorlatokkal mindenkinél javítható a kontinencia. A kiadós mennyiségű testmozgás általánosságban véve is nagyon jót tesz a testi egészségnek. Ha lehetséges, sétáljon családtagjaival.

Toalett-tréning: A húgyhólyag „megtanítható” a rendszeres időközönkénti ürítésre. Ennek eléréséhez a vizelést tudatosan késleltetni kell egy adott időtartamig.

Környezet: Demenciában szenvedők esetében segíthet, ha környezetüket és a mellékhelyiséghez vezető utat úgy alakítja ki, hogy az a lehető legkönnyebben felismerhető és elérhető legyen, ehhez használhat akár feltűnő színeket is.

Ruházat: A ruházat körülményes le- és felvétele könnyen vezethet apró balesetekhez. Ügyeljen arra, hogy családtagja könnyen kezelhető ruházatot viseljen (például belebújós nadrágot).

Folyadékbevitel: A csökkentett folyadékbevitel nem javítja az inkontinenciát – éppen ellenkezőleg. Húgyúti fertőzést okozhat és súlyosbíthatja a tüneteket. Tehát bátorítsa családtagját arra, hogy napközben elegendő vizet, gyümölcslevet vagy édesítés nélkül készített gyümölcsteát igyon. Tartózkodni kell a vízhajtó hatású italok, például a kávé és a fekete tea fogyasztásától. Este érdemes kevesebbet inni. Ha családtagja egy háztartásban él Önnel, jegyezze fel, hogy mennyi folyadékot iszik, így számon tarthatja a bevitt folyadék mennyiségét.

2. Kíméletesen tisztítsuk és alaposan ápoljuk a bőrt

Felnőttkori inkontinencia esetén különösen fontos a bőr tisztítása és védelme, mert ilyenkor a bőr folyamatos sérülésnek van kitéve és különösen magas a bőrirritáció kockázata. 

3. Használjunk személyre szabott inkontinencia termékeket

A szakemberek olyan inkontinencia termékek használatát javasolják, amelyeket kifejezetten az adott típusú inkontinenciára fejlesztettek ki, és nedvszívó kapacitásuk igazodik a vesztett vizelet mennyiségéhez. Napjainkban már különböző termékek kaphatóak férfiak és nők számára egyaránt, amelyek tökéletes biztonságot nyújtanak, és védik a bőrt – amennyiben megfelelően választjuk ki őket. 

A témáról többet olvashat ITT.