Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók
Nyíl ikon

Ebben a menüpontban a sebkezeléshez kapcsolódó aktualitásokat, linkeket, cikkeket gyűjtöttünk össze, kiegészítve a témához tágabban kapcsolódó információkkal.

A köröm elváltozásai a cukorbetegség korai tünetei lehetnek - Esetbemutatás

Array

A betegségek tüneteinek a korai felismerése fontos, mert ezáltal megelőzhetőek a súlyos szövődmények. Ezt azonban nem könnyű megvalósítani. Bőrgyógyászként a következő a tanácsom: amennyiben valaki olyan tünetet észlel, amely eltér az egészséges bőr, köröm állapotától, javasolt felkeresni a szakorvost. Az alábbiakban két olyan esetet mutatok be, amikor jelentéktelen tünetnek gondolták a körömelváltozást, amely a vizsgálat alapján a cukorbetegség korai, de nagyon jellegzetes tünetének bizonyult.  

 

1. eset

Kórtörténet: 39 éves nő azzal a panasszal kereste fel a rendelőt, hogy a bal láb I. ujjának körme alatt megerőltető gyaloglás után vöröses elszíneződés keletkezett, amely égő érzéssel társult.

Jelentéktelen elváltozásnak gondolta a tüneteket, azonban néhány nap után azt észlelte, hogy a körömlemez megrepedezett, majd fokozatosan letöredezett, és csak egy töredék maradt a köröm helyén, alatta a barna elszíneződéssel (2.kép). Gombás folyamatot feltételezett és felkereste az orvosi rendelőt.

Vélemény: A köröm alatti vöröses-barna elszíneződést a köröm alatti vérzés okozta. Ennek az a magyarázata, hogy cukorbetegségben a bőr beidegződése károsodik, amit neuropátiának neveznek. A beidegzés károsodásának az a következménye, hogy a nyomás nem egyenletesen eloszolva nehezedik a lábra, hanem egyenetlenül érvényesül. Elsősorban az I. lábujj és ezáltal a köröm szokatlanul nagy és elhúzódó nyomásnak van kitéve. Ez a nyomás  összenyomja a köröm alatti kis hajszálereket, amelyeknek a fala megreped és vörösvérsejtek (vér) jutnak a szövetek közé. Ezáltal megromlik a körömágy vérellátása, a körömlemez letöredezik, és a későbbiekben a rossz vérellátás miatt seb alakulhat ki. A nem gyógyuló seb súlyos szövődményt jelent.

Az elvégzett vércukorvizsgákat az éhgyomri  vércukor emelkedését, 8,5 mmol/l értéket mutatott. A kalibrált hangvilla vizsgálat: kimutatja az idegrostok károsodását, amely a kórosan magas nyomást okozza a lábujjon, és ezáltal a köröm alatti vérzést.

Diagnózis: Kezdődő cukorbetegség. Idegkárosodás (neuropátia) cukorbetegségben.

A kezdődő cukorbetegség korai kezelése megakadályozza a súlyos szövődmények kialakulását.

 

2. eset

Kórtörténet:  48 éves nő, a divatszakmában dolgozik, rendszeresen magassarkú cipőt visel. Egy fárasztó munkanap után a jobb láb I. ujjának körme alatt kiterjedt, vöröses-barna vérzés keletkezett (3.kép). A vérzésnek az az oka, hogy az erekre nehezedő szokatlanul magas nyomás miatt a köröm alatti kicsiny hajszálerek megrepednek, és vér kerül a szövetekbe. Amennyiben ez a nyomás tartós és gyakran ismétlődik a terhelés, a vérkeringés nem képes táplálni a szöveteket és seb alakul ki. A jobb lábon az ujjak nem nyújthatók ki teljesen, amit orvosilag kalapácsujj állásnak neveznek. Ezáltal az ujjak talpi felszíne, mint a kalapács érinti a földet. Az ujjak izületei felett enyhén vörösesen elszínezett a bőr, jelezve, hogy az ujjak a cipőnek nyomódnak. A következő három  hétben a körömlemez felrostozódott, letöredezett, a maradvány alatt barna csík jelezte a vérzés helyét (4.kép).

Vélemény:  A körömlemez alatt kialakult elszíneződés azért alakult ki, mert az I.ujj körme nagyon nagy erővel nyomódott a cipőnek. Az ok, hogy az idegek kóros működése miatt a nyomás nem egyenletesen oszlik el a láb terhelésekor, hanem egyenetlenül nagy mértékben az I. ujjon érvényesül.  Ez a tünet cukorbetegségre jellemző.

Az elvégzett vércukorvizsgálat az éhgyomri  vércukor emelkedését mutatta, 8,0mmol/l értéket. A kalibrált hangvilla vizsgálat: kimutatja az idegrostok károsodását, amely a kórosan magas nyomást okozza a lábujjon.

Diagnózis: Kezdődő cukorbetegség. Idegkárosodás (neuropátia) cukorbetegségben.

A leletek alapján a cukorbetegség kezelése megkezdődhet, és ez megelőzi a seb kialakulását a lábujjon és a seb fertőzésével járó súlyos szövődményeket.

Szerző: Prof.Dr.Daróczy Judit

A szerző további cikkei az oldalon:

Hintőport a sebbe? Ne tedd!

A tisztítás hiánya fertőzéshez vezethet! - Esetbemutatás

Sebek és bőrápolás a bőrgyógyász szemével