Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók
Nyíl ikon

Ebben a menüpontban a sebkezeléshez kapcsolódó aktualitásokat, linkeket, cikkeket gyűjtöttünk össze, kiegészítve a témához tágabban kapcsolódó információkkal.

Nyiroködéma: klinikai jellemzők, szövődmények

Array

Az ödéma elnevezés magyarul vizenyőt jelent, ami a végtagok megvastagodásával jár. A nyiroködéma azért alakul ki, mert a nyirokerek működése károsodott. A vérkeringésben három különböző ér vesz részt:  az ütőerek, a visszerek és a nyirokerek.

A vérkeringés középpontja a szív. Az ütőerek szállítják ki a szívből az oxigénben és tápanyagokban gazdag vért. Amikor a szerveink ezt felhasználták, akkor a visszerek a vért, a nyirokerek pedig a szöveti folyadékot visszaszállítják a szívbe, ahol a vér újra „felfrissül”, oxigénnel és tápanyagokkal.

Ez az egyensúly felborul, ha a nyirokerek nem képesek elvégezni a feladatukat, és ennek következtében a nyirokfolyadék a szövetekben marad.

Ez a pangó folyadék láthatóvá válik: a végtagok megvastagodnak. Ujjal megnyomva a bőr felszínét a sípcsont felett,  az ujj nyoma ott marad  (1. kép - Ujjbenyomatot tartó nyiroködéma a lábon).

A nyirokerek elégtelen működése nem ritka. A lakosság 1-2 százalékát érinti.

Az ok veleszületett működési elégtelenség is lehet, de gyakoribb, hogy valamilyen károsodás éri a nyirokereket. Ilyen károsodás például: műtét, baleset, röntgen besugárzás.

Már az ödéma kezdetekor észlelhető tünet, hogy a láb megvastagodása miatt a cipő ”kicsivé válik”, a cipő a bőr alatti ödéma folyadékot felnyomja, ami kiemelkedő szövetként jelentkezik (2. kép - A cipő az ödémás lábra „nyomást gyakorol” ). Az ödémás végtag megvastagodik, az ujjak kolbászszerűvé válnak, az ujjak tövében mély ráncok alakulnak ki, a zokni gumiháza mélyen benyomja a bőrtEbben . az állapotban azért szükséges orvoshoz fordulni a panaszokkal, hogy az ödémamentesítő kezelés megkezdődhessen. A kezelési módszer ismert és nemzetközi irányelvek határozzák meg a kezelés menetét.

A diagnózis felállítása után az orvos határozza meg a kezelés szükségességét, és olyan gyógytornász végezheti, aki a kezelést megtanulta (nyirokterapeuta).

A kezelés elemei: kézi nyirokdrenázs (nyirokelvezetés, ami egy speciális masszázs technika), rövid megnyúlású kompresszió pólyák alkalmazása és torna.

Tévhit az, hogy a nyiroködéma nem tünetmentesíthető. Azért szükséges, hogy az emberek ismerjék a korai, jellegzetes tüneteket, hogy időben forduljanak orvoshoz, és végezhessék a kezelést.

Kezelés nélkül a tünetek súlyosabbá válnak. A bőr alatti nyirokfolyadék feszíti a hámot, a feszülés következtében a hám „megreped” és a nyirokfolyás alakul ki.   A nyirokfolyadék feláztatja a hámot és sebek keletkeznek. (A szakszerű kezelés ebben a stádiumban is gyógyuláshoz vezet.

Szerző: Prof. Dr. Daróczy Judit

 

A szerző további cikkei az oldalon:

A köröm elváltozásai a cukorbetegség korai tünetei lehetnek- Esetbemutatás

Hintőport a sebbe? Ne tedd!

A tisztítás hiánya fertőzéshez vezethet! - Esetbemutatás

Sebek és bőrápolás a bőrgyógyász szemével